– En succé? Ja, det tycker jag verkligen. Vi hade hoppats på ett 30-tal, men jag misstänker starkt att vi är några fler än vad som egentligen ryms i våra nya lokaler, säger Peter Månsson, vd på Infomaker och värd för månadens IT-Pub.

För dig som inte varit på IT-Pub tidigare kan vi berätta att det är ett enkelt och rättframt sätt att umgås och träffa likasinnade över en bit mat och nåt gott att dricka på väg hem från jobbet.

Jacob Rastad, IT-chef på Outnorth AB.

Jacob Rastad, IT-chef på Outnorth AB.

Hos Infomaker i Kalmar bjuds det på öl och danska smörrebröd, och en intressant inblick i företagets verksamhet. Vi bjuds till och med på lite förhandsinfo om vad som komma skall, men en stor behållning är också det som sker på golvet med en öl i handen.

Ett perfekt sätt att träffas

– IT-Pubar är ett perfekt sätt att träffas och kunna utbyta lättare erfarenheter med varandra och framförallt få lite nya kontakter. Det är lagom länge och lagom avspänt.

– Man lär sig alltid någonting nytt på en sån här kväll. Det krävs inte så mycket mer. Så länge man har bra mat och dricka löser sig resten av sig självt, säger Jacob Rastad jobbar som är IT-chef på Outnorth AB.

Och på Infomaker håller man med:

– Vi arrangerar IT-Pub för att vi gärna vill vara med i den här lokala communityn, träffa studenter som är intresserade av att komma ut och kunna ha de här korta, lite informella samtalen som uppstår naturligt.

Nina Månsson, supportkoordinator på Infomaker.

Nina Månsson, supportkoordinator på Infomaker.

– Det passade dessutom extra bra just nu eftersom vi precis flyttat in i nya lokaler, berättar Nina Månsson som jobbar som supportkoordinator på Infomaker.

Många intresserade studenter

William Robertson och Oscar Nordquist studerar webbprogrammering på Linnéuniversitetet och har länge varit nyfikna på såväl Infomaker som kontaktnätverket mellan företagen i regionen.

William Robertson och Oscar Nordquist studerar webbprogrammering på Linnéuniversitetet.

William Robertson och Oscar Nordquist studerar webbprogrammering på Linnéuniversitetet.

– Det är lite kul för här verkar alla känna och brinna för samma sak typ. Här vet alla vad man pratar om, till skillnad från många andra sammanhang. Pratar jag om programmering med mina kompisar är det ingen som förstår nånting, men här förstår alla precis, säger Oscar Nordquist.

– Vi är här för gemenskapen och kontakterna, men det är också spännande att ett så stort/litet företag finns i Kalmar. Infomaker är coolt och det känns som att det är en programmeringsmiljö man kan trivas i, speciellt om man jämför med att sitta i en källarlokal och koda som vi gör nu, tillägger William Robertson.

Prisad gäst toppar kvällen med IT-Pub

För spelutvecklaren Linda Karlsson på Yokali Interactive är det inte vilken dag som helst. Linda har nämligen blivit utsedd till Framtidens innovatör i Kalmar län och är med i riksfinalen till SKAPA-stiftelsens innovationspris – SKAPA Framtidens Innovatör. Grattis Linda!

Linda Karlsson, prisad spelutvecklare på Yokali Interactive.

Linda Karlsson, prisad spelutvecklare på Yokali Interactive.

– Tack! Innan i dag har jag varit på länets residens och ätit en fin middag tillsammans med andra företag och tävlande. Det var en ceremoni där vi fick våra stipendium, träffa media och möta fler av dem i regionen som arbetar för att lyfta Kalmars företagsamhet.

Linda Karlsson tog hem priset för sin spelutveckling där Linda håller på att utveckla ett spel för datorer och spelkonsoller med fokus på ickevåld och att värna om djur och natur.

– Det jag vill lyfta fram i spelet är att man inte alltid måste belöna användaren genom våldsamma handlingar utan vända på steken och låta naturen växa upp och bli en vacker plats.

Linda kröner dagen med ett besök på Infomakers IT-Pub – ett företag hon känner till sedan tidigare.

– Jag har jobbat på företag som har samarbete med Infomaker, men de är också ett av de stora och extra intressanta företagen i Kalmar tycker jag. Så för mig var det ganska givet att komma hit och fira, träffa människor som brinner för samma saker, uppleva gemenskapen och inspireras.

IT-Pub för bättre samverkan

För Peter Månssons del var arrangörskapet av IT-Puben självklar. Infomaker har till och med arrangerat IT-Pub tidigare när de satt ute på Talludden, men dagens IT-Pub hör nog till de allra mest lyckade.

Peter Månsson berättar om Infomaker och dess verksamhet.

Peter Månsson berättar om Infomaker och dess verksamhet.

– Jag tror det är enklare när man sitter så här mitt i stan som vi gör nu. Att arrangera en sån här grej är också något jag brinner lite extra för – att få både företag, näringsliv och universitet att träffas och samverka. Vi jobbar ihop med en del bolag här och vi vill gärna jobba nära studenterna, erbjuda exjobb, kanske anställa en del av dem och definitivt samarbeta med dem. Så ja, jag är supernöjd med IT-Puben, säger Peter Månsson innan han kastar sig iväg för ännu ett mingelvarv bland det 60-tal besökarna.

Tack Infomaker för en lyckad IT-Pub!

 

William Robertson testar augmented reality i Infomakers version av framtidens tidningsläsning.

William Robertson testar augmented reality i Infomakers version av framtidens tidningsläsning.

 


Reportage gjort för IEC2020 2016.