Stefan Lander är en handlingens man. Efter två dagar som arbetslös arrenderade han en restaurang utan att ha tidigare erfarenheter, sedan köpte han ett bed & breakfast.

– Jag tog kontakt med Ekerums Camping här på Öland när jag blev uppsagd. Det var i februari och de hade en sommaröppen restaurang som de kunde arrendera ut. Så jag slog till direkt, berättar Stefan glatt och tillägger att hustrun Birgitta var tveksam eftersom hon hade viss branscherfarenhet sedan tidigare.

De lärde sig på vägen

Tillsammans drev de dock verksamheten med framgång, men fick också gå kurser för att lära sig mer om saker som hygien i kök och serveringstillstånd. Efter sex år gick arrendet ut och ägarna ville annat, så paret Lander fick se sig om efter en ny verksamhet.

– Det var då vi fick nys om ett bed & breakfast som var till salu, så vi köpte det istället, tillägger Stefan.

Prova på före köp

Stefan och Birgitta Lander driver Bed & BreakfastMen riktigt så enkelt som Stefan får det att låta var det inte. Stefan och Birgitta tog över och drev verksamheten på prov under en säsong för att känna på verksamheten innan köp. På så sätt visste de precis vad de gav sig in i och hur mycket verksamheten faktiskt drog in under en säsong.

– Det var förstås oerhört värdefullt att få se och lära känna verksamheten utan och innan. Men det svåraste var faktiskt att få med banken. De nedvärderade verksamheten godtyckligt och beviljade bara lån till 60 procent av sin egen värdering. Men vi fick fatt i en annan bank som var mer tillmötesgående. De kom till och med ut och tittade på stället tillsammans med oss, och sedan var varken värdering eller lån något problem längre.

Säsong året om

– Det första vi gjorde när vi tog över var att öppna upp bed & breakfast-delen året om eftersom vi bor 100 meter härifrån. 2012 hade vi tio fullbelagda nätter, men efter att ha marknadsfört oss nådde vi 60 fullbelagda nätter 2014 och nu har vi dubblerat omsättningen sedan vi tog över.

– Det finns trots allt underlag även under lågsäsong, bara man är sökbar och kan hittas på nätet, säger Stefan Lander som jobbar mycket med företagets Facebook-sida

– För ett tag sedan hade vi ett gäng hantverkare som stod på en parkering några kilometer bort som sökte boende. Just nu har vi två rum bokade och väntar besked om ytterligare tre.

Hur har ni marknadsfört er?

– Jag jobbar rätt hårt med Facebook och försöker lägga ut en bild varje dag om vad som händer här. Vi jobbar även mycket med bokningssiter, uppdaterar och ser till att vi är bokningsbara på nätet. Vi har både haft kineser och europeiska gäster här som bokat online.

Om att köpa företag

– Det är svårt att köpa ett välmående företag och fortsätta driva någon annans tankar och visioner. Det är dessutom svårt att finansiera ett köp om de som säljer företaget inte har några lån man kan ta över. Då är det faktiskt mycket enklare att ta över en firma som har problem, för då är priset lägre och det är lättare att gå in med egna åtgärder och förändra. Kan man sedan ta över verksamheten på prov ett tag, får man ju även insyn i verksamheten och lär känna dess svagheter och möjligheter.

Bästa tips och råd

– Om du ska starta ett liv som företagare bör du vara beredd på att jobba. Att vara egen företagare är inget jobb, det är ett sätt att leva. Är du redan företagare är mitt bästa råd att samarbeta med andra. Se dina konkurrenter som möjliga samarbetspartners och hjälps åt i stället. Jag har till exempel en lista på närliggande boenden som jag hänvisar till när vi har fullt.

Fakta

Namn: Stefan och Birgitta Lander
Företag: Edith & Julia Bed and Breakfast
Bransch: Hotell och restaurang
Använder: Visma Administration 200, Visma Fakturering
Hemsida: edithochjulia.se


Reportage gjort för Visma Spcs 2015.